top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİbrahim Kuşçu

Endüstriyel Tesislerde Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları


Tesislerde elektrik, enerji, kalite ya da bakım alanlarında çalışan personeller zamanlarının büyük bir kısmını yazılım, veri tabanı yada proses kayıtlarının yer aldığı eski dosya dolapları içindeki teknik verileri aramak ve yorumlamak için harcamaktalar. Artırılmış gerçeklik (AR) çözümleri ile bu kaybolan sürenin ortadan kaldırılması ve aradığınız verilere anında erişim sağlamanız mümkün.


Örnek Uygulama: EcoStruxure Augmented Operator Advisor Mimarisi


Endüstriyel tesislerdeki arıza ve bakım süreçlerindeki verimlilik problemleri her tesis için baş edilmesi gereken en önemli noktaların başında gelmekteler. Artırılmış Gerçeklik yazılımları ile bakım ve onarım süreçlerinizi gerçek zamanlı verilerle yönetebilir ve kullanıcılar bilgilere anında erişim sağlayarak tesisin hızlı operasyona devam etmesine olanak sağlar. Özel uygulama alanları ile anlık veri; sanal nesneleri panoya, makineye veya tesise aktarabilmesini sağlar. Endüstriyel tesislerdeki otomasyon sistemlerinde bulunan elektrik panoları, üretim hatları ve makinelerdeki gerçek zamanlı verilerle sanal nesnelerin birleşmesiyle temel alan bu çözüm sayesinde zamandan ve enerjiden ciddi tasarruflar sağlamanız mümkün.




Makine veya endüstriyel tesislerde AR uygulamalarının kullanılması birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bunlardan öne çıkanlar ise şu şekilde sıralayabiliriz;


- Arıza tespit ve onarım süresini azaltabilirsiniz. Operatörler sistemdeki otomasyon verilerini gerçek zamanlı olarak tablet üzerinde görselleştirebilir, fiziksel herhangi bir müdahalede bulunmadan elektrik panolarını sanal olarak açabilirler.


- Operasyon ve bakım süreçlerini hızlandırabilirsiniz. Teknisyenler sahada bulunan ekipmanların teknik dökümanları, kullanım kılavuzları, elektrik şemaları, çizimleri, talimatlar ve videolara anında erişim sağlayarak bilgiye daha hızlı ulaşabilirler.


- İnsan hatalarını azaltabilirsiniz. Doğru ekipmanları ve gerçekleştirilecek adımları belirleyerek operatörlerin bakım ve arıza süreçlerinde adım adım yönlendirmeler yaparak bakım prosedürlerinin tamamlanmasını sağlar.




Ayrıca yazılımları, çeşitli uygulamalarda kullanılabilirsiniz;

Makineler; sahadaki ilgili bilgilere gerçek zamanlı ve anlık olarak erişim imkanı sağlar. Elektrik panosu; elektrik panoları fiziksel bir müdahale olmadan sanal olarak açar. Endüstriyel tesislerde; üretim hattına ilişkin verilerin tabletler üzerinde gerçek zamanlı olarak görüntülenmesini sağlar.


Uygulama ara yüzü sistemdeki proses değişkenlerine, SQL veritabanına, elektrik şemalarına, web sayfalarına, talimatlara, notlara ve oynatılabilir videolara erişim sunuyor.

Tak ve çalıştır yapıda ve kolay tasarlanabilen uygulamalarla farklı işletim sistemine sahip (iOS®, Android™, Windows®) tabletlerde kullanılabiliyor ve SQL veritabanları dahil tüm sistem mimarilerinde kullanılabilecek şekilde PLC’lere erişim olanağı sağlıyor.


Sahadaki önemli ve gerekli bilgilere anında erişim sunan, aynı zamanda bakım prosedürlerinin nasıl gerçekleştirileceği konusunda kullanıcılara kolaylık sağlayan bu tip yeni nesil uygulamalar, bakım ve arıza durumlarında karşılaşılan duruş süresi ve maliyetleri azaltarak bakım ve onarım süreçlerinde verimliliği artırıyor.





İbrahim

ibrahimkuscu.com

bottom of page