top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİbrahim Kuşçu

Dijital Tesislerde Varlık Yönetimi : Asset Advisor

Saha cihazlarınızı tanımak, yaşam döngüleri boyunca nasıl yönetileceklerini bilmek; performanslarını maksimize etme ve yaşam sürelerini uzatma konusunda en önemli adımların başında gelmekte. Varlık performansı izleme ve yönetme yazılımları ile tesisinizde yer alan varlıkların anlık ve güncel sağlık/performans durumlarına ilişkin öngörülerde bulunabilir, üretim sürekliliğinizi sağlayarak kayıplarınızı en aza indirebilirsiniz.



Temelde Varlık Performansı İzleme yazılımları, akıllı sensörler aracılığı ile varlıklarınızın güncel ve anlık sağlık durumlarına ilişkin öngörülerde bulunarak uçtan uca tesis yönetimi gerçekleştirmenize yardımcı olur. Bu işlemi gerçekleştirirken analitik inceleme, yapay zeka odaklı uzaktan veri izleme ve tahmine dayalı bakım terminlerini kullanarak; operasyon, kalite ve bakım ekiplerinizi daha verimli kullanmanıza olanak sağlar.



Tesis içerisinde yer alan varlıkları 4 ana grupta sınıflandırabiliriz:

1- Alçak Gerilim (LV)

2- Orta Gerilim (MV)

3- Transformatörler (Transformers)

4- Hareketli Motor Parçaları (Rotating Equipments)



Temel olarak Varlık Yönetimi tesis mimarisine göz atacak olursak, termal ve çevresel izleme tarafında kritik saha ekipmanlarınızı ZigBee protokolleri ile tamamen uyumlu olarak çalışan kendinden enerjili yeni nesil akıllı sıcaklık sensörleri (TH110) ve nem sensörleri (CL110) ile sahadaki verilerin konsantratörler (ZBRN) aracılığı ile tek bir lokasyonda toplanıp bir gateway (ComX) aracılığı bulut servisi üzerinden yönetmek ve 7/24 izlenebilir hale getirmek olarak özetleyebiliriz.


Peki tüm bu yeni nesil teknolojiler ile kazanacağımız fırsatlar, bizi bekleyen değişimler nelerdir?

  • Daha fazla operasyonel performans: Optimize edilmiş bir bakım planı ile daha az arıza süresi, daha uzun varlık ömrü ve tutarlı bir deneyim.

  • Finansal verimlilik: Yeni varlık görüşü sayesinde daha az arıza riski ve optimum şartlara sahip bakım planlanması

  • Endüstriyel uzmanlık: Merkezi izleme hizmet bürosu ile, kritik cihazlar için 7/24 uzman izlemesi.

  • Daha fazla güvenlik: Erken ekipman arızası uyarıları ile varlıklar ve personel için daha iyi güvenlik.



Tesisinizde yer alan ekipman ve cihazların içerisinde, takip etmek durumda olduğunuz kritik parametreler yer alır. Bu değerlerin bir merkezi Scada dışında bulut tabanlı bir servis üzerinden izlenip anlık kontrolü ve geri bildirimi; olası bir insan hatasını minimalize ederek tesiste gözden kaçabilecek herhangi bir süpriz isteyen durumla karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırır.


Bu kritik parametleri sıralayacak olursak:

• Aktif, reaktif güçler

• 3 faze akımlar ve voltaj bilgileri

• Operasyon sayısı: Trip, Draw out, IPC

• Çalışma süresi: açma, şarj etme, bekleme durum bilgisi

• Aşındırıcı gaz seviyesi, barometre bilgileri

• Kümülatif kesme akımı (kA²) bilgisi

• Açma devresi, yardımcı voltajlar kaynakları

• Çıkış hızı ve tork bilgisi olarak sıralayabiliriz.



Tesiste yer alan farklı tip cihazlar, farklı tip parametrelerin birlikte uyumlu çalışması ve sürekli kontrolü ile yönetilebilir. Bunları sıralayacak olursak:


Kullanım: Örnek yük faktörleri olarak, varlık üzerindeki yük koşullarını belirlemek için profiller oluşturabilirsiniz.

Aşınma: Elektriksel ve mekanik aşınma durumlarını izleyip yönetebilirsiniz.

Yaşlanma: Sıcaklık gibi bazı parametreler malzemelerin bozulmasına etkisi vardır, bu nedenle cihaz ömür sürelerinde ciddi değişiklikler meydana getirebilirler.

Koşul: Çevresel koşullar (IEC'ye göre), ekipman durumu veya varsayılan koşullara aittir.

Makine öğrenimi: Geçmiş kayıtları dikkate alarak bir temel patern oluşturabilirsiniz.



Davranışsal verilerin sensörler aracılığıyla toplanması, bir gösterge panosu yada HMI'lar aracılığıyla toplanan verilerin birleştirilerek görüntülenmesi, bu verilerin yetkin uzmanlar tarafından anlık izlenmesi ve raporlanması, tüm bu elde edilen kavramların analizi ile uygulanabilir eylemlere dönüştürülmesi tesis varlıklarının optimum şekilde yönetilmesini sağlar. Operasyon aşamasında optimum kondisyonda yönetilen cihazlar tesis içi bakım maliyetlerini azaltarak, hata teşhisi ve planlanmadık etkinliklerin ortadan kaldırabilirsiniz.




İbrahim

ibrahimkuscu.com


bottom of page