Mevcut IT sisteminize kolaylıkla bağlanarak merkezi sisteminizi saha argümanlarıyla destekleyen kablosuz bir sistem kullanmak, çalışma verimliliğinizi artırmak ve aynı zamanda üretim hattınızı dijitalleştirmenin en kolay, hızlı yolu. Kurulumu kolay, bağlantı grubunda daha fazla esneklik sağlayan; kablosuz ve pilsiz butonlar, limit anahtarları, sıcaklık ve enerji sensörleri gibi vericilerle tesisinizi uçtan uca yönetebilirsiniz.
Kablosuz veri toplama cihazlarının temel olarak bir çok kullanım amacı vardır:
• Önceden tanımlanmış eşik ile anomalileri tanımlama
• Bakım, malzeme, mamul çağrısı ve nihai ürün denetimi
• Anormallik durumunda operatörlerin hızlı tepki vermesi aksiyon almasına yardımcı olma
• Dahili otomatik sistemlerin kolayca devreye girmesini sağlama
Data toplama cihazları (datalogger), radyo frekans girişlerini çeşitli iletişim protokollerine dönüştürerek bir verici ile (PLC yada Modbus TCP protokollerini destekleyen herhangi bir endüstriyel PC) arasında ara ekipman olarak çalışır. Bilgisayar destekli bakım yönetim sistemleri (CMMS) ile bu araçları operasyonunuzu yönetmek için "hesaplanmış veri adaları" oluşturarak bir operatör ara yüzünden fiziksel sinyalleri toplayıp anlamlandırarak tesisinizi yönetebilirsiniz.
Peki, "Topladığımız tüm bu fiziksel sinyalleri nerede değerlendireceğiz? Bu verilere anında erişim sağlayabilecek miyiz? Bunları nerede anlamlandıracağız?"
İşte bu soruya "Edge kontrol" katmanında konumlandıracağınız Endüstriyel PC'ler ve Edge Box'lar yanıt veriyor. Endüstriyel IOT açık platformu Node-RED ile birlikte, açık kaynaklı kullanımı kolay bir grafik programlama aracı vasıtasıyla tesisiniz için özelleştirebilen yönlendirme haritaları oluşturabilirsiniz. OT'den IT'ye iletişim veri akışını tasarlamak ve bağlantıyı etkinleştirmek için kullanabilirsiniz. EcoStruxure gibi her katmana özel çözüm sağlayan güçlü platformlar, tüm bu karmaşık ilişkilere veri odaklı çözüm sağlayarak, bir tesisin üretkenliğini ve verimliliğini artırmak için çatı bir platformu olarak yardımcı olabilirler.
Uygulama için kullanılacak spesifik lokasyonlara bağlı olarak, iletimi zorlaştıran bir engelin etrafında iletim yapmak veya menzili artırmak için bir röle anteni kullanılabilir. Tek bir alıcı 32 farklı transmitter (verici) tarafından çalıştırılabilir. Bu durum sahada yer alan bir çok farklı sensörün tek bir noktada toplanıp merkezi sisteme aynı noktadan çıkması ve raporlanması için önemli bir avantaj sağlar.
Bir verici ve bir alıcı arasındaki muhtemel mesafe yaklaşık olarak:
- Herhangi bir engelin olmadığı ortamlar için 100 m / 328 ft,
- Alıcı metal bir muhafazaya veya kapalı bir metal muhafazaya monte edilmişse 25 m / 82 ft,
- Verici ile alıcı arasında bir alıcı anten varsa 300 m / 984 ft (alıcı metal bir muhafazaya veya kapalı bir metal kasaya monte edilir)
Sensörler, fiziksel çevreleriyle ilgili belirli parametreleri ölçmek ve daha fazla işlem için genellikle elektrik sinyalleri olmak üzere çıktılar üretmek üzere tasarlanmıştır. Bu parametreler, hava sıcaklığı, aydınlatma seviyeleri, hareketler ve sıvı kaçakları dahil olmak üzere birçok farklı uyaran türünü içerir.
Kablosuz sensörler dediğimizde ise, yerel olarak ağır veri işleme gerçekleştirmemesi nedeniyle, çok az güç tüketen ve en iyi kablosuz haberleşme protokollerinden biribiri olan Zigbee ile haberleşerek, yıllarca tek bir pil ile çalışabilirken buna ek olarak; hafif veri yükleri iletmeleri nedeniyle düşük hızlı ağlarda kolayca iletimi sağlayan cihazlar topluluğudur.
Bunun yanında pasif sensörler, çevredeki ortamlardan gelen girişlere yanıt veren bunu impulse başına kendi kendine yapan çalışan cihazlardır. Aktif olarak bir haberleşme ve sorgu gönderimi yapmazlar. Bu nedenle harici bir enerji kaynağı gerektirmezler. Pasif bir sensör, sıcaklıkla yükselen ve düşen ancak harici güç gerektirmeyen bir termometre olabilir.
Aktif sensörler ise, yerel ortamları sürekli olarak izlemek için harici güce bağlıdır. Aktif sensör örnekleri, çevreyi araştırmak için radar veya sonar kullanan cihazları içerir. Aktif sensörler aslında fabrikamızın temelini ve endüstrinin ana konusunu oluştururlar.
Kablosuz limit switchler, radyo kodlu bir mesaj (2,4 GHz ZigBee protokolü ile) tek bir darbe ile onlarca metre uzakta bulunan bir veya daha fazla alıcıya bu mesajı gönderir.
• Sistem kendi kendine çalışır, yani pil gerekmez.
• Her verici, her birinin optimum yönetimini sağlayan bir tanımlama koduna sahiptir.
• Bu kodu dahil ederek, ön yüzdeki 2 düğmeyi kullanarak alıcı üzerinde basit bir öğretme dizisi gerçekleştirilebilir.
Bu teknoloji sayesinde, endüstriyel uygulama alanları çeşitlenerek; esneklik ve modülerlik açısından geniş bir gereksinimi karşılamaktadır. Bir operatör tarafından manuel olarak çalıştırıldıktan sonra bir parçanın konumunu uzaktan doğrulamak için ideal bir üründür
Aşağıdaki videoyu izleyerek datalogger ve sensörlerin çalışma mantığı ile ilgili görsel akışa göz atabilirsiniz:
Comments