top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİbrahim Kuşçu

Paketleme hattınız ne kadar akıllı?

Endüstri 4.0, otomasyon ve veri alışverişi yoluyla üretilen malların üretilme şeklini değiştiriyor. Modern, esnek ve akıllı bir üretim hattına geçmek; daha iyi veri yönetiminden artırılmış verimliliğe kadar bir çok konuda tesislere fayda sağlamaktadır. Ancak sıkı marjlarla çalışıyorsanız mevcutta çalışan bir üretim hattını durdurup değiştirmek uygun bir seçenek olmayabilir. Bu durumda mevcut tesislerinizdeki küçük değişiklikler bile verimliliğinizi önemli ölçüde artırabilir.






Veriye dayalı süreçler geliştirmek

Akıllı paketleme hatları, izlenebilirliği, çalışma süresini ve kaliteyi artırabilirken, işletme maliyetlerini ve toplam sahip olma maliyetinizi düşürür. Farklı cihazlar ve kontrol sistemi arasında kesintisiz veri alışverişine izin veren bir platforma sahip olmanız üretim hattınıza büyük avantaj sağlayacaktır. Bileşen düzeyinde verilere erişim, Endüstri 4.0 sisteminin faydalarını sağlamaya yardımcı olacak önemli bir faktördür.



Daha eski ekipmanlarınız için, mevcut olan herhangi bir veri tipik olarak ikili açma / kapama göstergesi biçimindedir ve bir makinenin, sensörün veya başka bir bileşenin çalışıp çalışmadığını gösterir. Daha fazla ayrıntı sağlayabilecek granüler bilgi eksikliği olabilir. Örneğin, bir makinenin aşınmış motor yatakları nedeniyle tam kapasitede çalışmaması veya bir optik sensörün kirli olması.


Bu tür verileri elektronik olarak yakalamak, Endüstri 4.0 yaklaşımının ilk adımıdır. Verilerin doğru bir şekilde kaydedilmesini ve yalnızca bir kağıda karalanmış olmamasını sağlayan yeni işlemlere ihtiyacınız olabilir. Verileri halihazırda yakalanmışsa, makineyi daha üst düzey bir BT alanına veya analitik yazılıma bağlamanın yanı sıra ek sensörler ekleyerek ekipmana bazı küçük teknik yükseltmeler de yapmanız gerekebilir. Bu, işletim verilerini yakalamak ve analog bilgileri dijital bir formata dönüştürmek için kullanılabilir. Uzaktan veri yakalama ve kontrol sağlamak için bir veri iletişim modülü eklenebilir.

Daha iyi veri yakalama: Daha iyi verimlilik

Temel veri yakalama süreci hazır olduğunda, hattın ne kadar verimli çalıştığını görmek için verileri analiz etmeye başlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda, verimlilikte daha fazla iyileştirme yapmanızı sağlayacak süreçlerinizdeki olası darboğazları da belirleyecektir. Önleyici bakım yapabilmek için cihazların durumunu da izleyebilirsiniz.


Örneğin, hattınızdaki bir etiketleme makinesinde küçük bir arıza olduğunu düşünün ve operatörler, sorunsuz çalışmasını sağlamak için ara sıra ayar yapması gerektiğini bilmektedir. Bu sadece bir veya iki dakika sürse de, bu durumu sürekli takip edemezler. Ve bu durum sonunda, hattın verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.


Paketleme hattınızın ne kadar iyi çalıştığını daha iyi anlayarak, yatırımınızı en az verimli parçalara odaklayabilirsiniz. Bu aynı zamanda hatlarınızı daha akıllı, daha esnek üretime geçirmek için bir strateji geliştirmenize de olanak sağlayacaktır.


Tek bir ürün için kurulmuş veya farklı bir ürüne geçmesi uzun süren hatlar, önemli verimsizliklere neden olabilir. Bir hattı farklı ürün türlerini destekleyecek şekilde yeniden donatmak veya geçişi otomatikleştirmek, mevcut hatları daha uzun süre çalışır durumda tutarak ürünler arasında geçiş yaparken kaybedilen zamanı azaltarak önemli faydalar sağlayabilir.





Aynı dili konuşmak

İster mevcut bir hattın bir kısmını yükseltin ister yeni bir tane inşa edin, tüm makinelerin standart protokoller ve ortak veri setleri aracılığıyla iletişim kurması hayati önem taşır. Yeni bir hat bile muhtemelen farklı üreticilerin bileşenlerine sahip olabilir ve bunların hepsinin aynı dili konuşması gerekir.


Örneğin, OPC UA, Endüstri 4.0 uygulamaları için yaygın olarak kullanılan açık ve güvenli bir iletişim standardıdır. Model tabanlı veri işlemeyi de içeren, platformdan bağımsız bir çözüm sunar.


Hattaki ekipmanın birbiriyle iletişim kurmanın yanı sıra operatörler için standart arayüzler sağlaması da gerekir. Modbus gibi standartlar, ortak bir insan-makine arayüzü sağlayan ve aynı zamanda makineler arasında önemli verileri iletmek için standart bir yöntem sağlayan bir dizi mod ve durumu tanımlar. Verimliliği artırmak ve üretim hatlarının esnekliğini artırmak için insanların ve makinelerin daha yakın işbirliği içinde çalıştığı imalatın geleceğini geliştirmek kritik önem taşımaktadır.



Sonuç olarak;

Verilerin ortak ve anlaşılması kolay bir formatta mevcut olması sayesinde, operatörler ve üretim kontrolörleri bir paketleme hattının durumu hakkında daha bilinçli kararlar verebilir. Sorunlar daha hızlı tespit edilip düzeltilebilir. Daha da önemlisi, akıllı sistemler potansiyel sorunları ortaya çıkmadan önce tespit edebilir ve hattın çalışmaya devam etmesini sağlamak için önleyici bakımın planlanması daha efektif yapılarak duruşların önüne geçilebilir.


ibrahim

bottom of page