Akıllı üretimi, otomasyon sistemlerinin kurumsal bir planlama ve bütünlük içerisinde; mevcut varlıkların kullanım ömrünün maksimum planlanması olarak ifade edebiliriz. Buradaki potansiyel, tesiste yer alan cihazların kullanım ömrü ve değer zinciri ile analiz edilerek ‘at ve değiştir’ yaklaşımı yerine ‘modernize et ve yeniden kullan’ yaklaşımıyla oluşan hibrit sistemlerin uyum içerisinde çalışması önemli konu ve adımların başında gelmekte. Bu durumun sonucunda üretimin optimize edilmesi ve daha yüksek oranda bir iş kontrolü sağlanmış olur.
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIOT) vizyonu, akıllı bağlantılı varlıkların (nesnelerin) daha geniş bir sistemin ya da akıllı üretim işletmesini oluşturan sistemlerin bir parçası olarak çalıştığı bir vizyondur. "Nesneler", basit algılama ve çalıştırmadan kontrole, optimizasyona ve tam otonom çalışmaya kadar çeşitli akıllı işlevsellik seviyelerini içerir. Akıllı üretim işletmesi, daha yüksek zeka seviyelerine sahip akıllı makineler, tesisler ve operasyonlardan oluşur. Bağlantılı sistemler, cihazlara ve bilgilere güvenli erişim sağlayan açık ve standart internet ve bulut teknolojilerine dayanır. Bu durum "büyük verilerin" daha büyük kurumsal değer sağlamak için yeni ve gelişmiş araçlarla, mobil teknolojiler için işlenmesine olanak verir. Bunun karşılığında; verimlilik ve karlılık gelişmeleri, daha fazla siber güvenlik, daha iyi performans ile daha az CO2 emisyonları etkisi sağlanır. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), yenileriyle değiştirmek için mevcut otomasyon sistemlerini söküp atmak demek değildir. Daha fazla iş kontrolü sağlayabilmek için bu bağlantının eksiksiz bir kurumsal değer zinciri dahilinde nasıl uygulanabileceğini analiz etmektedir. IIoT uygulamasının temel hususlarına ilişkin bakış açılarını sunmaktadır.
Temelde bu entegrasyonu 3 ana başlıkta inceleyebiliriz:
Akıllı İşletme & Kurumsal Kontrol – IIoT teknolojileri, akıllı bağlantılı makinelerin & akıllı üretim varlıklarının kısıtlı olan yeteneklerini ve entegrasyonunu daha geniş bir alt yapıda etkinleştirmeyi planlamaktadır. Bu durum, daha esnek daha verimli dolayısıyla daha karlı bir üretimi sağlayacaktır. Akıllı kurumsal kontrol, orta ve uzun vadeli bir planlama sonucunda BT ile OT sistemlerinin yakınlaşmasını sağlamak için tesis içi yeni standartların oluşturulmasını sağlar.
Yeni nesil IIoT sistemlerinin en büyük potansiyel avantajlarından biri de iç içe geçmiş sistemlerin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Yaşayan bir tesis için önemli operasyonların başında gelen Üretim, ERP, Ürün Kullanım Ömrü Yönetimi (PLM), Tedarik Zinciri Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemlerinin daha yakın entegrasyonuna olanak vermektedir. Günümüzde bu sistemler, birbirlerinden bağımsız şekilde yönetilmektedir. Bu durum işletmenin bir bütün olarak ele alınmasına engel olmaktadır. Bütüncül işletme kontrolü, kullanım ömrü dolmamış sistemler için ‘sök, at ve değiştir’ yaklaşımı yerine ‘modernize et ve yeniden kullan’ yaklaşımıyla tesisteki tüm sistemlerin bir plan dahilinde birleştirilmesi ile elde edilecektir.
Varlık Performansı Yönetimi – Uygun maliyetli kablosuz sensörlerin, veri analizlerinin ve kolay bulut bağlantısı teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte varlıklıkların izlenmesi ve maksimum performansınlarının açığa çıkarılması sağlanmaktadır. Bu araçlar, verilerin kolayca sahadan toplanmasına ve gerçek zamanlı olarak anlık aksiyon alma bilgilerine dönüştürerek tesisin istenmeyen bir durumla karşılaşmadan yönetimini sağlar.
Yeni nesil IIoT sistemler, bu tür çözümler için uygulama maliyetlerini düşürerek tesis için ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Akıllı sensörler aracılığı ile varlıklarınızın güncel ve anlık sağlık durumlarına ilişkin öngörülerde bulunarak uçtan uca tesis yönetimi gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Bu sayede istenmeyen duruşların önüne geçilebilir. Bu işlemi gerçekleştirirken analitik inceleme, yapay zeka odaklı uzaktan veri izleme ve tahmine dayalı bakım terminlerini kullanarak; operasyon, kalite ve bakım ekiplerinizin daha verimli çalışmasını da sağlamış olursunuz.
Artırılmış Operatör Teknolojileri – Geleceğin çalışanları, verimliliği arttırmak için mobil cihazlar, veri analizleri ve daha fazla şeffaf & bağlanabilir cihaz kullanacaklar. Günümüzde dünyamızın artan genç nüfusu ile birlikte insan merkezli operasyonlarda emekli olan ve kurum kültürüne sahip insanların yerine daha az bilgiye sahip genç insanlar gelmekte. Ya da sürekli değişen genç çalışan problemi ile tesis bilgisine sahip olmayan çalışanların olması önemli sorunların başında gelmekte. Hızlı değişimlerin olduğu yerlerde gelen genç çalışanların nitelikli bilgiye ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu bilgiler, çalışanlar için gerçek zamanlı ve işe yönelik özet bir formda, eksiksiz bir kapsamda sunulmalıdır.
Verilere ve bilgilere IP erişimiyle donatılan akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar (analizler ve arttırılmış gerçeklik) gibi mobil İnsan Makine Arabirimi (HMI) kullanımı, operatörlerin çalışma şeklini değiştirecektir. Taşınabilir kablosuz cihazlar; dinamik QR kodları gibi kapasitelerini ve teknolojilerini genişletecek, operatör deneyimini iyileştirecek ve "daha fazla" operatörü daha verimli hale getirecektir. Dolayısıyla tesis, daha fazla kullanıcı odaklı ve yaşan bir noktaya evrilecektir.
Sahadaki önemli ve gerekli bilgilere anında erişim sunan, aynı zamanda bakım prosedürlerinin nasıl gerçekleştirileceği konusunda kullanıcılara kolaylık sağlayan bu tip yeni nesil uygulamalar, bakım ve arıza durumlarında karşılaşılan duruş süresi ve maliyetleri azaltarak; akıllı işletmelerin oluşmasını ve gelişmesini mümkün kılmaktadır.
İbrahim
ibrahimkuscu.com
Comments